СТУДЕНТИ ПБФ НА ПОКЛОНИЧКОМ ПУТОВАЊУ ДОБРУН, СТУДЕНИЦА И ЖИЧА.

Дана 29. априла (субота) текуће године студенти нашег Факултета у јутарњим часовима упутили су се на дводневно поклоничко путовање у манастире Добрун, Студеница и Жича.

Студенти су се прво упутили ка манастиру Добруну гдје је их дочекао и угостио отац Михаило, сабрат добрунске обитељи, који их је упознао са историјатом манастира и поставком музеја ,,Карађорђев конак“ који се налази у саставу манастирског комплекса. Отац Михаило пренио је благослов и поздраве игумана добрунског Калистрата.

Сљедеће станице били су парк природе Златибор и град Ужице.

У вечерњим часовима, истог дана, допутовано је у владарску задужбину манастир Студеницу. Архимандрит Тихон, настојатељ успењске лавре, дочекао је и благословио путнике. Након обиласка цркве Успења Богородичиног и упознавања са историјатом манастира студенти су се упутили на вечеру коју је за њих уготовило студеничко братство. Након преноћишта у конаку за госте студенти су узели учешћа у литургијском слављу на којем су се сјединили у заједници Тијела и Крви Христове. У току Литургије присутни су се поклонили и цјеливали мошти највећих родитеља у српском роду – Светог Симеона и Свете Ане.

Након литургијског отпуста студенти су обишли и остатак комплекса манастира међу којима је и стара монашка трпезарија гдје се сада налази 3D манастирски музеј. Потом је услиједио ручак за путнике намјернике након којег су узели благослов од оца Тихона којем су захвалили за гостопримство и упутили су се у још једну владарску задужбину манастир Жичу. У Дому Спасову студенти су дочекани од стране игуманије Јелене која их је заједно са сестринством упознала са страдањем првог сједишта српске архиепископије кроз историју. Сестринство је угостило студенте са манастирским производима, а укрјепило ријечима поуке проистеклих из живота у Христу Васкрслом.

Потом се путовање упутило назад ка Фочи, гдје се допутовало у (недјељњим) вечерњим часовима. У току повратка посјећени су Вишеград и Андрићград.

Заједно са студентима путовао је и доц. др Бошко Ерић којем се захваљујемо на указаној части. Благодарност свештеним обитељима добрунској, студеничкој и жичкој на гостопримству и ријечима вјере, наде и љубави.

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed