ПРОСЛАВЉЕНО 800 ГОДИНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У уторак, 11. јуна 2019. године са почетком у 19 часова, у просторијама Градског позоришта у Фочи, уприличена је Свечана академија поводом обиљежавања јубилеја 800 година самосталности Српске православне Цркве.

Академију су организовали и сами осмислили студенти Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи и Филозофског факултета Пале, Универзитета у Источном Сарајеву. Кроз пригодне бесједе, пјесму и рецитације указано је на значај овог јубилеја и инстутуције која је осам вијекова опстајала снажно, чувајући идентитет и пружајући заштиту српском народу.

Протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић, декан ПБФ-а у Фочи, рекао је да је аутокефалност Српске православне Цркве и почетак културе српског народа, онога што данас јесмо и да тај догађај никако не треба посматрати националистички. Он је истакао да позиви на аутокефалност не смију бити мотивисани националистичким разлозима, јер тако није било ни у вријеме Светог Саве, јер су његови разлози били јеванђелски и мисионарски и да је то оно што ми данас заиста прослављамо.

Давне 1219. године, „својим пажљивим, разборитим и неуморним радом, Свети Сава, велики јерарх и родољуб српски, а уз то риједак државник и организатор, извео је Српску Цркву из непрестаног лутања, усталио је и коначно утврдио Православље међу Србима у држави Немањића. Ударивши здрав основ уређењу црквеном, учинио је Цркву врло снажним чиниоцем у развитку српске државне моћи. Српска Црква и држава бјеху од тада увијек у најљепшој и најтјешњој вези, радећи удруженим силама на народној просвјети и напретку“. 

Свјесни да би без познавања историје Српске Цркве и државе, од славних Немањића, преко Косова, до данашњих дана, Срби били диховно празни, ови вриједни студенти два факултета жељели су да својим савременицима укажу на значај светосавља. Осим студената, на академији је учестовало новоосновано Српско православно црквено пјевачко друштво „Побратимство“ из Фоче, које наставља рад истоименог друштва које је у Фочи дјеловало осамдесетих година ХIХ вијека, као и етно група Средњошколског центра из Фоче.

              

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed