ПОСЈЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ПОРФИРИЈА

Његова светост Патријарх српски господин др Порфирије посетио Православни богословски факултет ,,Свети Василије Острошки“ у Фочи

                 Уочи празника Светог Јована Златоустог, Архиепископа цариградског, 12/25. новембра 2023. године, Његова Светост Патријарх српски господин др Порфирије посетио је Православни богословски факултет ,,Светог Василија Острошког“ у Фочи. Његову Светост Патријарха Порфирија дочекали су студенти, професори, сарадници и техничко особље факултета.   Добродошлицу у име факултета, Његовој Светости, пожелео је протопрезвитер- ставрофор проф. др Владислав Топаловић, декан факултета. У поздравној беседи проф. др Владислав Топаловић је нагласио значај доласка Његове Светости на Православни богословски факултет у Фочи, као потврду даљег рада и развоја ове високошколске установе која представља фундаментални део Универзитета у Источном Сарајеву.                                 

После поздравне речи декана факултета, Његова Светост Патријарх Порфирије се обратио присутим студентима, професорима и осталом особљу факултета следећим речима:         

    ,,Сматрам, а заправо прихватио сам искуства и упуства Светих људи наше Цркве која казују да је просвета у принципу, у ужем смислу те речи односи се на факултета наше Цркве, најважнији сегмент живота Цркве. Зашто је то нама без много објашњавања јасно? Пре свега све што заузима важно послушање у Цркви пролази кроз богословске факултете наше Цркве и ту добија предуслов да може заузети најважнија послушања живота наше Цркве. Важно је и због тога што факултети нису пуке научне установе. Не би требали да буду пре свега научне установе у профаном смислу те речи. Неретко наука постаје сама себи циљ или постаје средство за промоцију интереса појединаца. У искуству предања Цркве, теологија као par excellence наука је нераскидиво повезана са животом.

Професорска катедра је нераскидиво повезана са катедром храма, тј. са часном трпезом. Дакле, професорска катедра је продужена часна трпеза. Све то што се збива у олтару продужава се на професорску катедру. Постоји јединство олтара и сваке речи која подучава. Теологија је изражено искуство Цркве. Из тог разлога свака богословска школа је важна за Цркву и представља једну од најважнијих брига Цркве. Другим речима не можемо богослове препустити профаним принципима да они воде и руководе богослове јер је то учење Цркве и из тог разлога је брига Сабора, Синода и сваког Епископа брига, одржавање, подршка и васпитавање будућих кадрова наше Цркве.                                                           

Радујем се да смо данас овде сви сабрани, а сигуран сам да ће бити прилике да дођемо само вама у посету, али и да се дружимо са професорима, студентима и народом овде у Фочи“.  После поздравних речи упућених од стране Његове Светости Патријарха Порфирија, као и декана факултета, проф. др Владислава Топаловића, уследио је обилазак зграде факултета.

 

 

 

                                                          

                                                                       

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed