Поклоничко путовање студената Православно Богословског факултета

   апсолвент Катарина Нинковић

Поклоничко путовање студената Православно Богословског факултета

Дана 18. маја текуће године студенти нашег факултета упутили су се на дводневно поклоничко путовање и поклоњење спомен центу у Јасеновцу. Студенти су прво посетили Храм Светих Апостола Петра и Павла у Козарској Дубици где их је дочекало братство Храма на челу са намесником Оцем Слободаном. Отац Слободан је студентима представио историјат града и Храма, затим нам је показао палионицу свећа која је подигнута у част 300 погинулих Солунаца, Солунских добровољаца из  Козарске Дубице. Братство Храма је за студенте приредило окрепљење и послужење и уз разговор је време прошло брзо, и кренули смо пут Меморијалног цента Јасеновац. У Јасеновцу смо посетили спомен музеј посвећен жртвама и спомен обележје. Након спомен центра посетили смо Манастир Јасеновац где нас је дочекала игуманија Мати Серафима и представила нам Манастир, одвела нас у некадашњу Хрватску болницу и школу које је сада откупила Епархија Пакрачко-Славонска и дала на коришћење Манастиру, болница ће бити адаптирана и претворена у неку врсту музеја, а школа се тренутно користи као Манастирска гостопримница у периоду када су веће манифестације или слава Манастира. Манастир Јасеновац је посвећен Рођењу Светог Јована Претече. Мати Серафима нам се уз послужење захвалила на посети уз позив да опет дођемо. Из Манастира смо се упутили у спомен парк Доња Градина и обишли комплекс и поклонили се жртвама. Спомен подручје Доња Градина споменик је жртвама нацистичког злочина почињеног у периоду нацистичког терора од 1941.-1945. године над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим народима који су се противили нацистичком режиму тадашње НДХ.  Спомен подручје Доња Градина заузима простор од 116 хектара на десној обали реке Саве, а у току другог светског рата спомен подручје било је саставни део логора Јасеновац на ком је погубљено и сахрањено око 700000 жртава страдалих на свирепе начине ( кувани у казанима, спаљивани и печени у пећима..). У одласку из Доње Градине задржали смо се код „Тололе ужаса“ ( на тој тополи су вешани логораши након чега су им рађене разне кољачке сеансе, због чега су је логораши назвали „толола ужаса“, дрво је сасвим иструлило изнутра и срушило 1978. године када су преузете мере за његову заштиту и презентовање. Помешаних осећања вратили смо се у Бања Луку и упутили се у смештај у студентски дом Кампус. Након смештаја отишли смо на вечеру у студентску мензу.

На Литургији (19. маја) били смо у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бања Луци, након Литургије смо имали слободно време, после ког смо ишли на ручак. Након ручка смо се упутили у посету Манастиру Осовица у Епархији Бањалучкој. У манастиру су нас дочекали Игуман Отац Тимотеј и Отац Иларион, као и наш колега Драган Јовић. Манастир Осовица има пет Богослужбених места.  Отац Иларион нам је представио историјат Манастира. Манастир датира из периода XIII века, уништен је у XVII веку, обнова Манастира је почела 2003. године, освећен је 2017. године, иако млад манастр дао је већ једног Епископа, викарног Епископа Саву и братство новооснованог обновљеног Манастира Милошевац. Послужили су нас, а након разговора и послужења студенти нашег факултета узели су учешће у Вечерњој служби којом је начелствовао Отац Иларион. По завршеној Вечерњој служби још мало смо се дружили у Манастиру. На благослов од Игумана Оца Тимотеја добили смо његову књигу „Три спрата“- теологумене идиома. Уз поздраве од игумана опростили смо се од живописног Манастира Осовица уз жељу да се у радости опет срећемо. Након Манастира смо се упутили ка Фочи.

Захваљујемо се братству Храма Светих Апостола Петра и Павла, обитељима Манастира Јасеновац и Осовица, аутопревозничкој фирми „Арома“ Рогатица као и управи студентског дома Кампус Бања Лука.

Такође се захваљујемо свим спонзорима који су омогућили да наше поклоничко путовање буде успешно реализовано, пре свега управи Православно Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча на челу са деканом Протојерејем- ставрофором Владиславом Топаловићем, Општини Фоча на челу са начелником Миланом Вукадиновићем, пекари „Кроасан“, ресторану „Моцарт“, ресторану „Коноба Дуња“, „М- маркет“, дечијем бутику „Оља“, бутику „Викторија“ и Огњену Бодироги.

Са студентима је ишао професор, асистент Раде Булајић којем се захваљујемо на указаној части да нас предводи и учествује у овом поклоничком путовању.

 

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed