ОБАВЈЕШТЕЊЕ

        Поштовани,

  У Андрићевом институту 29. новембра у 19 часова биће одржано предавање др Боривоја Милошевића „Православље у Босни и Херцеговини од обнове Пећке патријаршије до 1918. године“, а поводом изузетног историјског јубилеја, осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.

  Пећка патријаршија представљала је чувара српске националне свијести, културе и традиције, те кључни кохезиони чинилац цјелокупног српског народа. Пећки патријарси су своју духовну власт проширили до најудаљенијих крајева у којима је живио српски народ чиме је, без обзира на постојеће државне границе, остварено територијално јединство свих Срба. 

 У предавању ће бити истакнут значај Српске православне цркве у духовном, културном и политичком животу српског народа, а посебна пажња посвећена је улози цркве и свештенства у очувању српског националног идентитета у Босни и Херцеговини. Уједно, биће ријечи о обиљежавању пет вијекова од оснивања српске штампарије у Горажду, једне од најстаријих и најугледнијих на овим просторима.   Боривоје Милошевић је ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Бања Луци, опредјељен према проучавању историје Српске православне цркве, школских и вјерских прилика у Босни и Херцеговини током османског и аустроугарског раздобља, развоју српског националног покрета у XIX вијеку и феноменом Првог свјетског рата. Аутор је три научне монографије националног значаја и преко тридесет научних радова објављених у земљи и иностранству.

            Добро дошли.

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed