ЛЕКСИКОН БИБЛИЈСКЕ ЕГЗЕГЕЗЕ

У петак, 05. октобра 2018. године са  почетком у 19 часова, у просторијама Православног богословског факултета у Фочи, уприличена је промоција књиге Лексикон библијске егзегезе, аутора Родољуба Кубата и Предрага Драгутиновића, редовних професора на Богословском факултету у Београду.

Посјетиоце је поздравио декан ПБФ-а у Фочи, протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, а о овом капиталном дјелу говорили су доц. др Здравко Јовановић, проф. др Предраг Драгутиновић, проф. др Родољуб Кубат и проф. др Дарко Ђого. 

На изради Лексикона учествовао је велики број стручњака – укупно 104 са приређивачима, од тога 47 из иностранства, водећих стручњака у својим дисциплинама. Међу осталим коауторима су и професори Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, декан проф. др Владислав Топаловић, проф. др Дарко Ђого и Ведран Голијанин, МА. Лексикон библијске егзегезе је превасходно намијењен теолозима. Поред уже, црквене рецепције, Свето Писмо је третирано и у свом ширем културолошком оквиру. Тако је Библија сагледана кроз ликовну умјетност, музику, књижевност и филм, будући да је Библија књижевно дјело и да је, као такво, дио религијске и философске традиције, али и дио опште историје умјетности.

Један од циљева аутора је било указивање на важност и присуство Светог Писма у теологији и традицији, али намјена Лексикона је итекако важна како за српске интелектуалце, тако и за све читаоце који, кроз ову значајну публикацију, имају прилику да схвате колико је Библија невидљиво утицала на све нас.

  

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed