БУДУЋИМ СТУДЕНТИМА 2021/22

Услови за упис на студијске програме
Упис студената

На студијском програму основних академских студија Православна теологија – општи смјер и Богословско пастирски – практични смјер, студенти се уписују на основу конкурса који расписује Универзитет у Источном Сарајеву. Приједлог броја слободних мјеста за упис утврђује Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи у складу са друштвеним и црквеним потребама и властитим ресурсима – расположивим просторним и кадровским могућностима.
Упис студената на студијске програме основних академских студија врши се у складу са Законом о високом образовању, Статутом Универзитета у Источном Сарајеву, и Правилником о полагању пријемних испита и уписа на студијске програме које реализује Православни богословски факултет. Врста и начин провјере знања, склоности и способности на пријемном испиту у потпуности одговарају природи студијског програма.
Упис на основне студије обављају се сваке године крајем јуна и првих дана јула у основном конкурсном року, а по потреби и почетком септембра у додатном року (пријављивање, писмени пријемни испит и сам упис). 

*********Право учешћа на конкурс имају кандидати који су завршили средњу школу у четверогодишњем трајању или завршен факултет. Држављани страни који су средњу школу завршили у иностранству, а немају нострификована документа потребна за упис у првом конкурсном року, могу да конкуришу у другом конкурсном року за упис у прву годину основних студија, по претходно обављеној нострификацији њихових школских свједочанстава стечених у иностранству. **********

Кандидати приликом пријаве на конкурс предају:
– благослов надлежног епископа,
– диплому и свједочанства о завршеној средњој школи,
– љекарско увјерење са мишљењем психолога,
– извод из матичне књиге рођених,
– увјерење о држављанству,
– крштеницу,
– двије фотографије,
– доказ о уплати за полагање пријемног испита. (ж.р.: 555-01020004157-84) примјер уплатнице
По основу успјеха у средњој школи кандидат може стећи највише 50 бодова. Успјех на пријемном испиту оцјењује се од 0 до 50. бодова. Избор по утврђеним мјерилима врши се са јединствене ранг листе свих пријављених кандидата.

Кандидат може бити уписан на терет буџета ако се налази на јединственој ранг листи до броја одобреног за упис кандидата на терет буџета, који је одређен овим конкурсом за упис на Факултет, а има најмање 51 бод. Кандидат може бити уписан као самофинансирајући студент уколико се на једионственој ранг-листи налази до броја одобреног за упис самофинансирајућих студената, који је одређен конкурсом за упис на факултет, а има најмање 30 бодова.

***Литература која је потребна за полагање пријемног испита:
КАТИХИЗИС – проф. др Здравко Пено,
ПРАВОСЛАВНА ВЕРА– Томас Хопко,
СРПСКА ЦРКВА У ИСТОРИЈИ – протојереј-ставрофор др Радомир Поповић
*Школарина
Студенти који се финансирају из буџета не плаћају школарину. За њих то чини Република Српска. Висина накнаде за школовање (школарина) за студенте који плаћају утврђује се одлуком Министарства просвјете и културе РС на приједлог високошколских установа у складу са Законом о високом образовању.

БУДУЋИМ СТУДЕНТИМА – ПРИМЈЕРИ ТЕСТОВА ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

 

 

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed