25 ГОДИНА ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ФОЧИ

Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи обиљежава 25 година постојања.

Идеја о оснивању православне академске установе на подружју Босне и Херцеговине, као једног стуба вјерског и националног идентитета српског народа на овим просторима, није новијег датума. Тадашње околности које су владале у држави нису дозвољавале да се спроведе у дјело одлука Сабора СПЦ из 1978. године, те су много касније створени услови да се оваква високошколска установа оснује и отпочне са радом.

Факултет је почео са радом  ратне 1994. године под називом Духовна академија Светог Василија Острошког, када је одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ академска година почела у просторијама бившег КПЗ за жене на Велечеву. Неизмјеран допринос за оснивање Духовне академије дали су Влада и Народна скупштина Републике Српске, тадашњи митрополит дабробосански Николај (Мрђа), Скупштина општине Фоча у ратном сазиву, тадашње руководство Сарајевског Универзитета као и поједина министраства у Влади Републике Српске. Први декан Академије био је епископ Атанасије (Јевтић), а након њега ту дужност су обављали протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, протојереј проф. др Борис Брајовић, протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого и протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, који је тренутни декан ове високошколске установе.

На основу Закона о класификацији, 2005. године је извршено преименовање Духовне академије у Православни богословски факултет. Исте године отпочиње се извођење наставно-научног процеса у складу са одредбама Болоњске декларације. Због неусловности простора за извођење наставе у Велечеву, управа ПБФ је повела разговоре са Универзитетом и Владом Републике Српске око изналажења рјешења по питању адекватнијег објекта у којем би факултет могао наставити рад. Конкретан циљ је постигнут 2016. године пресељењем у бившу зграду ШИК „Маглић“ која је намјенски адаптирана за потребе извођења два студијска програма основних студија и општег смјера постдипломских студија, колико Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ данас има. Такође, Православни богословски факултет у Фочи је један од оснивача студијског програма Међурелигијски студиј и изградња мира, у партнерству са Католичким богословним факултетом и Факултетом исламских наука Универзитета у Сарајеву.

Током протеклих двадесетпет година рада Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи, израстао је у црквено-просвјетну установу поштовану како у академској заједници Универзитета у Источном Сарајеву, тако и у ширим друштвеним круговима и изван граница Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed