ИЗЛОЖБА „НА ПЕРГАМЕНТУ ДУШЕ. ПОЕЗИЈА И ФРЕСКЕ СВЕТИСЛАВА МАНДИЋА“

Данас је у 12 часова у холу Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи отворена изложба На пергаменту душе. Поезија и фреске Светислава Мандића, аутора Вање Шмуље, коју је организовала Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и наш Факултет.

Средњовјековне фреске које је Светислав Мандић (Мостар, 1921. – Београд, 2003.), српски фрескописац и пјесник, својим радом штитио од пропадања и заборава, али и поезија која је великим дијелом, оним најважнијим, са тим радом повезана, представљају основни садржај ове изложбе. Основни циљ изложбе је упознавање данашње културне јавности са животом и дјелом Светислава Мандића, чији је књижевни, пјеснички, умјетнички и културни рад снажно заснован на православној духовности и традицији. Његово прегалаштво кроз молитвену и пјесничку посвећеност очувању културног памћења, уграђено је у темеље не само православне српске него и свјетске културне баштине.

О изложби је говорила аутор мр Вања Шмуља, виши библиотекар у НУБ РС, а изложбу је отворио професор Богословског факултета доц. др Саша Шољевић.

Православни богословски факултет у Фочи је уједно и власник легата Светислава Мандића, који је он на наговор бивших професора овог факултета, проф. др Слободана Милеуснића и проф. др Предрага Пузовића, поклонио библиотеци тада Духовне академије Светог Василија Острошког. Легат броји 2000 примјерака библиотечке грађе.

Фреске и поезија Светислава Мандића су већ представљени публици у Београду и Бањој Луци.

Изложба ће бити отворена до краја маја и може се погледати у термину 7-15 часова. 

                

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed