Научни скуп „Осам вијекова Митрополије дабробосанске“, 2021.

Научни скуп „Осам вијекова Митрополије дабробосанске“

У организацији Митрополије дабробосанске, ПБФ Светог Василијa Острошкoг у Фочи и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, у амфитеатру Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, у периоду од 01. до 03. октобра 2021. године, одржан је научни скуп поводом јубилеја осам вијекова постојања Митрополије дабробосанске.

Свечано отварање и поздравну ријеч упутио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Хризостом. Такође, присутнима су се обратили ректор УИС проф. др Милан Кулић, декан ПБФ у Фочи проф. др Владислав Топаловић и декан ФФ у Палама проф. др Драга Мастиловић.

У пет сесија, говорило је укупно 26 излагача. Теме сесија биле су: Средњовјековна историја Митрополије дабробосанске, Митрополија дабробосанска у османском периоду, Културно и умјетничко насљеђе и Дабробосанска митрополија у XIX и XX (подијељена у два дијела).

Овај значајни научни скуп допринио је потоњем истраживању у теолошко-историјским круговима и дао је печат постојања српског народа и српске културе на овим просторима. С тим у вези, биће реализован Зборник радова са овог научног скупа, а који ће бити званично промовисан на неком од наредних научних скупова.

.

 

ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА ОСАМ ВИЈЕКОВА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

НАУЧНИ СКУП БИЋЕ ОДРЖАН У ФОЧИ ОД 01. ДО 03. ОКТОБРА 2021. ГОДИНЕ И ПРОМЈЕНЕ ТЕРМИНА ОДРЖАВАЊА НАУЧНОГ СКУПА НЕЋЕ БИТИ.

Д Е К А Н

Протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed