Научни скуп „МИТРОПОЛИТ ГЕОРГИЈЕ НИКОЛАЈЕВИЋ И ЊЕГОВО ДОБА“, 2022.

Научни скуп „Митрополит дабробосански Георгије Николајевић (1807-1896) и његово доба“

Поводом успомене на блаженопочившег Митрополита дабробосанског Георија Николајевића, у периоду од 21. до 23. октобра 2022. године, у амфитеатру Филозофског факултета у Палама, одржан је научни скуп о горенаведеном митрополиту и црквено-политичким питањима његовог доба.

Скуп је организован благословом Митрополита дабробосанског Г. Хризостома, који је био покретач ове идеје, а у организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у  Фочи и Филозофског факултета УИС.

Научни скуп је свечано отворен у петак 21. октобра, гдје су се присутнима обратили: ректор УИС проф. др Милан Кулић, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Хризостом, као и декани двају факултета, проф. др Владислав Топаловић (ПБФ у Фочи) и проф. др Драга Мастиловић (ФФ у Палама). Током свечаног отварања промовисан је Зборник радова „Осам вијекова Митрополије дабробосанке“, у којем су сабрани радови са претходног научног скупа поводом осам вијекова постојања Митрополије.

У три сесије учествовало је укупно 12 излагача из домаћих факултета УИС, као и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Православног богословског факултета Универзитета  у Београду, ЦАНУ у Подгорици, представника Архива БиХ, Педагошког завода РС, ЦО у Дубровнику. Имали смо прилику да чујемо и имамо увид у сва дешавања и превирања тог XIX вијека, а оно што је најбитније, да спознамо какав је велики ум био митрополит Георгије, као и збирка дјела која су иза њега остала. 

Скуп је свечано крунисан и затворен у недељу 23. октобра, служењем Свете Божанствене Литургије у Храму Светог Саве у Блажују, гдје је сахрањен блаженопочивши Митрополит Георгије Николајевић.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed