КРСНА СЛАВА ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА-АКАДЕМИЈА

У Градском позоришту у Фочи је данас обиљежена крсна слава Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“, у оквиру које ће бити освештана и отворена нова зграда факултета. Литургију је служило пет владика Српске православне цркве, а на свечаној академији, којој је присуствовао и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, уручене су дипломе свршеним студентима, магистрима и мастерима православне теологије, те награде најбољи студентима.
 Малешевић је истакао да ће нова зграда Богословског факултета, у коју је рачунајући куповину зграде од дрвног комбината „Маглић“, њено реновирање и опремање, уложено око 3.000.000 КМ, пружити студентима далеко боље услове од оних које су до сада имали у приградском насељу Велечево.
2
„Са завршетком студентских домова у Фочи и на Палама, што ће бити ускоро, крајем овог или почетком идућег мјесеца, заокружиће се бољи услови студирања за студенте Богословског и Медицинског факултета у Фочи, као и за студенте на Палама“, рекао је Малешевић. Он је додао да ће аустријски кредит, из којег су финансирани адаптација Богословског факултета и завршетак градње студентског дома, враћати Влада Републике Српске. „Све је договорено, Влада враћа кредит. Универзитет у Источном Сарајеву нема ништа са тим“, навео је Малешевић.
 Декан Богословског факултета Дарко Ђого рекао је да је ово дан који се чекао 22 године.
 „Ово је први пут да добијамо кабинете, просторије које су намјенски адаптиране за извођење наставе, и то у центру града, што је веома битно за Богословски факултет. Огромна је радост свих професора и студента, вјерујем и свих грађана Фоче, што Богословски факултет трајно остаје овдје“, рекао је Ђого.
1
 Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, рекао је да је било доста невјерице и да су многи сумњали да ће Богословски факултет доћи на овај ниво.
„И ја сам један од тих који је то сумњао, али су људи радили и трудили се, тако да данас можемо да се радујемо. Зграда је у центру града и доприноси општем изгледу града, али је најважније да су то нови услови за учење наших студената“, рекао је Григорије.Он је додао да су Богословски и Медицински факултет од великог значаја за грађане Фоче.
 „Факултети су један од највећих разлога што је становништво остало да живи у Фочи и што ће, ако Бог да, бити још више људи који ће ту да живе“, нагласио је владика Григорије. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да је нова зграда факултета велелепна и да ће пружити комфорне услове студентима.“Створени су услови, након 22 године од оснивања факултета, да ради у условима који су на нивоу било ког факултета у Европи“, рекао је Грујић. Он је навео да ће студенти у нове клупе сјести већ идуће седмице. Богословски факултет „Свети Василије Острошки“ основан је, тада под називом Духовна академија, ратне 1994. године. На факултету тренутно студира око 400 студената.
Опширнију фотогалерију можете погледати на фејзбук страници факултета:  https://www.facebook.com/bogoslovskifakultetfoca/
Извор: Новинска агенција СРНА/ WEB Редакција УИС
фотографија: Дејан Крстић

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed