Изложба о несаломивом духу Срба у Великом рату

У новој згради Богословског факултета у Фочи отворена је изложба Југословенске кинотеке “Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату”, која приказује несаломиви дух и јуначке подвиге српског народа од 1914. до 1918. године.

Изложене фотографије су исјечци из филмова, који су изабрани пошто је прегледано на хиљаде метара филмске траке из двадесетак највећих свјетских архива, тако да су поред филмског материјала, који је снимила српска филмска секција, коришећни и снимци европских сниматеља из савезничких, али и окупаторских земаља.

Војници у рововима, поприште након битке, славља, молитве, крсне славе на првој линији фронта, ослобађање отаџбине, војни врх Србије са регентом Александром Карађорђевићем међу војницима, садржај су изложбе чији су аутори управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић и стручни сарадник Божидар Марјановић.

На снимцима преузетим из земаља тадашњих окупатора може се виђети како је изгледао прелазак аустријске и њемачке војске преко Дрине, те живот у Србији за вријеме окупације.
Свејдочанства о херојству српског војника код посјетилаца изложбе изазивају снажне емоције. “ Ове фотографије имају непроцјењиву вриједност. Из њих можемо да видимо да је српски војник увијек хтио да брани слободу, а не да осваја друге да би их поробио”, рекао је један од посјетилаца изложбе Божо Елез.

Изложбу у Фочи, која је синоћ отворена, организовали су Кинотека Републике Српске у сарадњи са Богословским факултетом и Центром за културу и информисање Фоча.

Декан Православног богословског факултета Дарко Ђого указао је на потребу присјећања сваког напора српске војске и народа из Великог рата, те напоменуо да је веома битна поука о зрелости тадашњег српског друштва, које се није плашило стране културе – фотографије и филма, у то вријеме веома младе умјетности.

“Били смо довољно јаки, имали смо осјећај идентитета и да прерадимо било шта што долази са запада и узмемо најбоље од тога. То нам говори велику поуку – да нису проблем медији и технологија коју узимамо, већ наш однос”, рекао је Ђого.

Као саставни дио изложбе приказана су и три документарна филма са тематиком из Првог свјетског рата.

аутор: Игор Јанковић

извор. http://radiofoca.com/izlozba-o-nesalomivom-duhu-srba-u-velikom-ratu/

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed