ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА У ФОЧИ

Крсна слава Православног богословског факултета

На дан празновања Светог Василија Острошког чудотворца, 12. маја 2024. године, свечано и торжествено прослављена је Крсна слава Богословског факултета у Фочи, чији је патрон овај велики светититељ.

Прослава празника и Крсне славе отпочели су Вечерњим богослужењем у храму Светог Саве у Фочи.

На сам дан празника, свечаност је отпочела служењем Архијерејске Божанствене Литургије у храму Светог Саве, коју је служио Високопреосвећени Митрополит дабробосански Г. Хризостом, уз присуство многобројног народа, свештенства, монаштва и студената Богословског факултета. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: пртотојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, декан Богословског факултета; протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша; протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого, протојереј-ставрофор Душан Андрић, архијерејски намјесник србињски; протојереј-ставрофор Љубомир Пријовић, ректор Богословије у Фочи; јереј Стефан Андрић и ђакон Младен Старовић.

Љепоту богослужења украсило је велељепно појање СПЦПД „Побратимство“, хора храма Светог Саве, као и студената ПБФ. На крају Литургије, Високопреосвећени Митрополит Г. Хризостом, благосиљао је славски колач и жито, преломивши га са домаћином, деканом Богословског факултета проф. др Владиславом Топаловићем, као и осталим професорима, наставницима и сарадницима ПБФ.

Прослава Крсне славе настављена је у амфитеатру Народног позоришта у Фочи, гдје је уприличена свечана академија, уз велики број званица. Академију је свечано отворио хор СПЦПД „Побратимство“, уз појање Васкршњег тропара Христос Воскресе.

Присутне је најприје поздравио декан Богословског факултета, указујући на светост, свјетлост и радост данашњег дана, као и успјесима ПБФ на пољима науке, организовања студијских програма и акредитације трећег циклуса студија. Начелиник општине Фоча, господин Милан Вукадиновић, истакао је да је Богословски факултет стуб одакле извире национални идентитет, шири се вјера и извире духовност. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Милан Кулић, честитао је професорима и студентима Крсну славу, напомињући да Богословски факултет даје огромну тежину и духовност овом Универзитету. На посљетку, присутнима се уз дивну бесједу и поуку обратио Митрополит дабробосански Г. Хризостом.

Златна плакета и орден Богословског факултета, свечано је уручена проф. др Предрагу Драгутиновићу, са ПБФ у Београду. Његова несебична дугогодишња помоћ и залагање ка другом братском факултету, била је од велике користи, како за сам процес напредовања у виша звања академских наставника, тако и приликом акредитација студијских цилуса.

На академији свечано су уручене дипломе свршеним стидентима првог и другог циклуса студија.

Акадамију је затворило прелијепо појање ђака Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Након Литургије и свечане академије, за све присутне уприличена је трпеза љубави и радосно сабрање.

 

 

 

 

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed