ЈАВНИ ПОЗИВ СТУДЕНТИМА:Програм феријалног рада у СР Њемачкој у 2017. години

ЈАВНИ ПОЗИВ СТУДЕНТИМА

 

Програм феријалног рада у СР Њемачкој у 2017. години

 

Завод за запошљавање Републике Српске и ове године као и претходних проводи активности које се тичу информисања и упућивања студената из Републике Српске на рад у СР Њемачкој током љетног распуста у 2017. години у оквиру програма феријалног рада који се одвија у сарадњи са Агенцијом за рад и запошљавање Босне и Херцеговине, односно Централним уредом за посредовање у запошљавању стручне радне снаге из иностранства (ZAV) Савезне агенције за рад СР Њемачке.

За Босну и Херцеговину у 2017. години одобрена је квота од 300 студената, од чега је студентима универзитета у Републици Српској додијељено 100 мјеста.

На овај позив могу се пријавити:

 • искључиво редовни студенти универзитета и високих школа у Босни и Херцеговини који нису уписани у посљедњу годину студија.

Остали услови:

 • студенти требају добро владати њемачким језиком,
 • студенти требају бити расположиви за рад у Њемачкој у периоду који није краћи од два мјесеца,
 • студенти се не би требали ограничавати на неку регију или мјесто у којем желе радити,
 • студенти би требали бити спремни на рад у што више индустријских сектора у којима се нуде послови.

Пријава треба да садржи сљедеће:

 1. Два пријавна обрасца (Bewerbung 2017), обострано штампана, читко попуњена на њемачком језику са датумом и потписом студента,
 2. Двије фотографије новијег датума (формат за пасош),
 3. Два примјерка Увјерења о упису (Immatrikulationsbescheinigung)* попуњена на њемачком језику са датумом издавања, потписом одговорног лица и печатом високошколске установе (*Напомена: студенти требају код себе сачувати један примјерак Увјерења о упису (Immatrikulationsbescheinigung) који ће, у случају да добију понуду за рад, предати послодавцу по доласку у СР Њемачку).
 4. Увјерење о студентском статусу (право учешћа у програму имају само редовни студенти) које је издала релевантна високошколска установа,
 5. Овјерену копију возачке дозволе (опционално).

Начин подношења пријава

 

Заинтересовани студенти, који испуњавају наведене услове, достављају пријавна документа  лично или препоручено поштом на сљедећи начин:

 • студенти високошколских установа у Федерацији Босне и Херцеговине према сједишту установе у одговарајућој кантоналној служби за запошљавањ
 • студенти високошколских установа у Републици Српској према сједишту установе у одговарајућој филијали Завода за запошљавање Републике Српске,
 • студенти који студирају у Брчко Дистрикту БиХ Заводу за запошљавање Брчко Дистрикта БиХ.

Своје пријаве студенти могу достављати и директно Заводу за запошљавање Републике Српске  на адресу:

ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске

Српских ратника 30

71420 Пале

са назнаком „Пријава за Феријални рад у СР Њемачкој 2017“

Рок за слање пријава је 10.01.2017. године.

Напомена: Непотпуне пријаве се неће узети у разматрање.

У обзир ће се узимати само потпуно и исправно попуњена документација.

Критеријуми који ће се примјењивати при одабиру кандидата:

 • Студенти морају бити спремни да раде у СР Њемачкој најмање два мјесеца (подразумијева да званични љетни распуст релевантних високошколских установа мора трајати најмање два мјесеца).
 • Предност ће имати кандидати који досада нису учествовали у овом програму или су ранијих година достављали пријаве за учешће у програму, али нису добили радне понуде.
 • У обзир ће се узимати и ниво знања њемачког језика (на основу самопроцјене знања из Пријавног обрасца).
 • Претходно радно искуство је предност.

Списак студената, чије ће пријаве на основу наведених критеријума бити одабране и прослијеђене у ZAV, биће објављен на веб страници Завода: www.zzzrs.net крајем јануара 2017. године.

Студенти су у обавези да се упознају са информацијама о овом програму у документу Merkblatt – Ferienbeschäftigung für im Ausland immatrikulierte Studierende, а за додатна појашњења се могу обратити Заводу за запошљавање Републике Српске, контакт особа Јована Јанковић (057-490-823, jovana.djuric@zzzrs.net).

Админ: Дејан Крстић

 

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed