Одржан научни скуп „Перспективе примијењене теологије у савременом добу“ на ПБФ „Свети Василије Острошки“ Фоча

Одржан научни скуп „Перспективе примијењене теологије у савременом добу“ на ПБФ „Свети Василије Острошки“ Фоча

Под насловом „Перспективе примијењене теологије у савременом добу“, а у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча, одржан је реномирани научни скуп у шест сесија. На поменутом скупу, одржаном 27. и 28. маја у просторијама ове часне и високошколске установе Српске Православне Цркве, учешће је узело једанаест истакнутих излагача. Након отпјеваног васкршњег тропара, поздравним словом свим присутним се обратио уважени протојереј – ставрофор проф. др Владислав Топаловић, ванредни професор на катедри за Свето Писмо и декан богословског факултета, изражавајући топлу и домаћинску добродошлицу свим учесницима и посјетиоцима скупа. Након тога, услиједила су излагања учесника према распореду за први дан скупа. Прва сесија, под насловом Литургијска теорија и пракса данас, одржана је под модераторством доц. др Бошка Ерића (Православни богословски факултет УИС), a први излагач је био проф. др Здравко Пено (Православни богословски факултет УИС), који је говорио о Приношењу Дарова и тајни рода виноградарског (Мт 26,29). По завршеном излагању професора Здравка Пена, излагање на тему Симболизам и реализам у литургијском богословљу Атанасија Јевтића, одржао је протојереј – ставрофор проф. др Ненад Тупеша (Православни богословски факултет УИС). Након врло ефективне и плодотворне дискусије, услиједила је друга сесија под насловом Црквено – канонски поредак и савремено државно уређење, којом је модерирао доц. др Ведран Голијанин (Православни богословски факултет УИС). У оквиру ове сесије, своја излагања су имали проф. др Станка Стјепановић (Правни факултет УИС) на тему Враћање одузете црквене имовине, и проф. др Саша Шољевић (Православни богословски факултет УИС) који је излагао на тему Актуелност Законоправила Светог Саве. Трећу, уједно и посљедњу сесију за први дан скупа, под насловом Нове форме и тековине црквене умјетности,  коју је модерирао доц. др Бошко Ерић (Православни богословски факултет УИС), отворио је мр Љубиша Костић (Српска Православна Богословија Светих Кирила и Методија Ниш), који се научном скупу представио занимљивом темом: The Matrix: Постоји ли стварност? Религијско – философски елементи холивудског блокбастера. Након плодотворне дискусије присутних учесника и посјетиоца успјешно је завршен први дан скупа.

Други дан скупа почео је промоцијом књига у издаваштву Православног богословског факултета Фоча, који наставља опскрбљивати шири аудиторијум изузетно богатим и надасве квалитетним садржајем из области богословља и духовног дјелања. По промоцији, започета је четврта сесија под насловом Савремене перспективе Православне педагогије, чији је модератор био протојереј – ставрофор  проф. др Дарко Ђого (Православни богословски факултет УИС), а излагачи проф. др Биљана Сладоје Бошњак (Филозофски факултет УИС) која је изложила тему Православни аспекти породичне педагогије, и протојереј – ставрофор проф. др Владимир Ступар (Православни богословски факултет УИС), који је говорио на тему Педагогија молитве и преображај човјека у Цркви. На петој сесији, одржаној послије дискусије, која је носила наслов Хришћанство и савремена психологија, научној јавности представили су се проф. др Бојана Маринковић (Филозофски факултет УИС), која је говорила на тему Улога капацитета за ментализацију у формирању представе о Богу, те проф. др Наташа Костић (Филозофски факултет УИС) и проф. др Сњежана Станар (Философски факултет УИС) са темом Религијски идентитет као аспект социјалног идентитета. Посљедњу шесту сесију, која је носила наслов Проблеми савременог Црквеног живота, модерирао је протојереј – ставрофор проф. др Ненад Тупеша (Православни богословски факултет УИС). Излагачи су били протојереј – ставрофор проф. др Дарко Ђого (Православни богословски факултет УИС) на тему: Постоји ли данас пентархија? Црквени и правни идентитет, наративи, моћ, те доц. др Ведран Голијанин (Православни богословски факултет УИС) на тему Пастирско богословље између традиционализма и стварности.

Захваливши се свим учесницима и посјетиоцима скупа, који су својим питањима, коментарима и сугестијама поспјешили развој и достигнућа скупа, уважени декан  протојереј – ставрофор проф. др Владислав Топаловић затворио је научни скуп „Перспективе примијењене теологије у савременом добу“. У свом говору, декан Топаловић је исказао задовљство нивоом на којем је скуп одржан, а том приликом је најавио и да ће факултет издати зборник радова са овог научног скупа. Одржавање научних скупова постаје традиција у раду Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча, те тако потврђује и додатно подиже реноме и квалитет ове једине високошколске установе Српске Православне Цркве у Републици Српској.

 

Leave a comment

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed